Kalamestarit II – Koivuliemen Herra

Edellisessä blogitekstissä kävin hieman läpi Kalamestarit II ryhmän ideointi-iltaa ja tällä kertaa vuorossa olisi itse matka panimolle ja oluen valmistus. Antoisia lukuhetkiä!

Torstaina 7.3 aamusta klo 07.24 istahdimme Kalamestarit II ryhmän kanssa junaan ja aloitimme reissun Seinäjoelle. Reissun tavoite: valmistaa Kalamestareiden seuraava olut: raikas, keväinen Saison olut.

 

Panimolle pääsimme n. klo 10.30 ja panimomestari Jyri oli jo ahkerana rouhinut maltaat ja aloittanut mäskäyksen. Kalamestareiden Saisonin mallaspohjassa perinteinen vehnä korvattiin kokonaan speltillä, tavoitteena korostaa hieman viljaisia makuja.

 

Mäskäyksen valmistuttua alkoi siivilöinti, tässä vaiheessa meillä oli hyvä hetki Jyrin johdolla tutustua panimoon ja maistella hieman uutuustuotteita.

 

Ensimmäinen maistoon tullut tuote oli Mallaskosken Lampikki. Tämän oluen taustatarina olikin erittäin mielenkiintoinen. Heinäkuussa 2018 Jyri oli vienyt Seinäjoen rantaan muutamia sankoja jossa oli vierrettä. Muutaman päivän jälkeen viereiden pinnalle oli kerääntynyt hieman ”elämää”. Tästä oli onnistuunesti saatu eroteltua muutama eri villihiiva kanta, joita on sitten laboratoriossa kasvatettu. Olisikohan ensimmäinen kerta kun tallaista suomessa tehdään? Nimi Lampikki viittaa leikkisästi Senne joen laaksosta kotoisin olevaan Lambic olutperheeseen, joka myös se käy villihiivalla. Nyt maisteltu tuote ei ollut ihan niin ”muhkea ja nihkeä” kuin aidot Lambicit, mutta kyllä se silti oli erittäin raikas ja maistuva tuotos.

 

Seuraavaksi pääsimme maistaan suoraan konjakkitynnyrissä kypsyvää Nemesis III olutta. Tuotteen pohjana on käytetty 11% Black Imperial Rye olutta, joka jo itsessään on aikamoinen synkkä ja maittava makupommi. Tämän herkun, kun yhdistää konjakki tynnyriin niin lopputulema on aika mahtava. Ensimmäinen Nemesis III erä tuli myyntiin viimevuoden joulukuussa ja myi Alkoissa loppuun hetkessä. Tätä erää odotellessa siis!

 

Lounaan jälkeen päästiin kalamestareiden kanssa työn touhuun. Siivilöinnin jäljiltä piti poistaa mäski, joten lapiohommia oli tiedossa. Jokainen mestari pääsi lapion varteen, alla tyylinäyte Janoisen Lohen Juhalta.

 

Halusimme tässä oluessa käyttää jotain kotimaista raaka-ainetta, joten päädyimme käyttämään aromihumalana koivunlehtiä. Keittovaiheen loputtua maistelimme valmista vierrettä ja kyllä sieltä maistui kaikki mitä oltiin haluttu tuoda esille. Tuote saa vielä varmasti Saison hiivasta tarvittavaa viljaisuutta, maanläheisyyttä ja hyvää suutuntumaa.

 

 

Koko päivän ajan mietimme kiivaasti tuotteelle nimeä. Alla lyhyt kuvaus ajatuksenjuoksusta, joka johti lopulliseen nimeen 😉

Happy Birch Day – Betula Saison – Koivu – Paula Koivuliemi – Koivuniemen Herra – Koivuliemen Herra

KOIVULIEMEN HERRA Brewed by: Juha, Ville, Suvi-Tuulia, Petteri, Teemu, Asko ja Daniel

 

 

2 vastausta