Kalamestarit kävivät tekemässä Kalaravintoloiden oman oluen Seinäjoella

Kalamestarit projekti lähti käyntiin keväällä 2017, kun mietimme, miten voisimme tuottaa kanta-asiakkaillemme jotain uutta ja nykyisistä yhteisistä tekemisistä poikkeavaa. Olemme olleet mukana Kalojen oman oluen ideoinnissa aiemminkin, mutta tänä vuonna halusimme tehdä sen yhdessä kantistemme kanssa. Tästä ajatuksesta päätimme käynnistää Kalamestarit projektin.

Jokaisessa Kalaravintolassa käynnistyi Kalamestarit haku elokuun 2018 loppupuolella ja syyskuun alussa oli historian ensimmäinen Kalamestarit porukan tapaaminen Leijuvan Lahnan kabinetissa. Tämän kertaisiksi Kalamestareiksi valittiin: Aimo Janoisesta Lohesta, Minna Vastarannan Kiiskestä, Ari Hilpeästä Hauesta, Paavo Punavuoren Ahvenesta, Juho Kauniista Kampelasta ja Tatu Leijuvasta Lahnasta.

Kalaolut yhteistyöhön lähti mukaan seinäjokelainen Mallaskosken Panimo ja niinpä homma oli enää toteutusta vaille valmis.

Oluen suunnittelu alkoi yhteisellä ideointi-illalla syyskuun alussa, jolloin pääsimme Mallaskosken panimomestarin Jyri Ojaluoman johdolla maistamaan kahdeksan tuotetta panimolta, keskustelimme paljon oluesta sekä omista mieltymyksistämme ja loppujen lopuksi pääsimme yhteisymmärrykseen siitä, että minkä tyylistä ja tyyppistä olutta halusimme valmistaa: mukavan tuhti ja maltainen milk stout, jossa kaura, ruis ja laktoosi varmistaisivat tasapainoisen ja miellyttävän makuelämyksen.

“Ideointi-ilta oli hyvin vedetty ja hauska tapa tutustua niin Mallaskosken bisseihin, Kalamestarit-porukkaan kuin myös eri oluttyyleihin ja niiden valmistusprosesseihin”, kommentoi Paavo Ahvenesta

Keskiviikkona 3.10. klo 7.14 istuimme Kalamestarit porukalla junassa, edessä oli n. kolmen tunnin matka kohti Seinäjokea ja Mallaskosken panimoa, jossa tavoitteena olisi osallistua Kalamestarit oluen valmistamiseen. Panimolla olimme perillä hieman ennen yhtätoista. Ahkera panimomestari Jyri oli jo aamutuimaan aloittanut maltaiden rouhimisen ja mäskäyksen. Tässä vaiheessa ei meillä vielä hirveästi ollut oluen valmistuksen kanssa tehtävää, joten Jyri piti meille panimokierroksen ja sen jälkeen saimme maistaa erittäin maukasta lakritsin juurella maustettua Imperial Stoutia. Toimi!

Maltaiden mäskäyksen jälkeen seurasi siivilöinti, jonka jälkeen saimme poistaa siivilöintiastiasta mäskirouheen pois. Tämän jälkeen siirryttiin keittovaiheeseen. Pääsimme maistamaan tässä vaiheessa ensimmäistä kertaa tulevaa milk stoutiamme ja vierteestä oli aistittavissa suunnitelmien toteutuminen: mukavan maltainen ja täyteläinen maku, joka kieltämättä kaipasi vielä hieman katkeruutta ja humalan tuomaa tasapainoa. Keiton aikana lisäsimme ensiksi katkerohumalaa, laktoosia ja aivan loppuvaiheessa vielä hieman aromihumalaa. Keitto ammuttiin tankkiin, jossa humalan hiukkaset erottuivat keitosta, jonka jälkeen keitto viilennettiin ja siirrettiin käymisastiaan, lisättiin hiivat ja jätettiin se sinne rauhassa kypsymään.

Päivämme Seinäjoella oli kaiken kaikkiaan erittäin miellyttävä ja positiivinen kokemus. Kukaan meistä ei aikaisemmin ollut mukana oluen panemisessa, joten opimme teoria ja käytännön tasolla todella paljon päivän aikana. ”Päivä oli mahtava ja mieleenpainuva. Vaikka monelle taisi tulla yllätyksenä, kuinka automaattista homma on siinä vaiheessa kun resepti on valmis”, mietti Paavo Ahvenesta.

Niin ja se itse olut… Lähdimme hakemaan tuotetta, joka sopisi hyvin kylmeneviin iltoihin: täten luontainen tyyli oli tumma ale, tai pikemminkin stout. Halusimme myös stoutin, jossa on makua ja vahva runko joten päätimme, että mallaspohjan on oltava tuhti ja runsas. Ideointi-illassa maistelimme mm. Mallaskosken High Hopes Oat Pale Alen, ja tykästyimme kaikki kauran tuomaan pehmeyteen, joten halusimme tuoda sen oluessa vahvasti esiin. Jyri vinkkasi tilaisuudessa, että oli juuri tilannut panimolle uutta Cara Ruismallasta, josta voisi saada mukavaa rukiisuutta lopputuotteeseen. Täten tämäkin tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Laktoosilla halusimme olueen tuoda pyöreyttä ja mukavaa suutuntumaa. Lopputuotteesta pitäisi tulla täten siis pehmeä, maltainen ja runsas Milk Stout. Nimeksi oluelle valikoitui ”huuruisten” keskustelujen jälkeen: Kalamestarin Seiska (7 kalamestaria, 7 mallasta & lähtö Helsingistä klo 7).

Kalamestarin Seiskaa päästään maistelemaan kaikissa Kalaravintoloissa marraskuun puolenvälin tienoilla. Tarkka julkaisupäivä tullaan julkaisemaan, kunhan se varmistuu.

Tervetuloa maistelemaan!

 

Daniel

 

2 vastausta