Olutta ja suklaata

Päivä päivältä mennään lähemmäksi joulua, sekä kylmeneviä talvi-iltoja. Kauppojen ja Alkojen hyllyt alkavat täyttymään jouluisista ja talvisista tuotteista. Tämä näkyy myös mukavasti sekä makeis- että panimotuotehyllyillä. Kumpikin kuuluu usein omalla kauppareissulla ns. pakolliseksi ”pit stopeiksi”

Suklaan ja oluen yhdistelemisessä voidaan pitää nyrkkisääntönä sitä, että tummat ja tuhdimmat oluet toimivat melkein aina suklaan kanssa. Kummassakin makumaailmat täydentävät toisiaan ja raskaat maut pärjäävät keskenään. Esimerkiksi miedot session vahvuiset IPAt eivät oikein pärjää suklaan rasvaisuudelle ja paahteiselle makumaailmalle. Säännöille löytyy tietenkin aina poikkeuksia ja esimerkiksi saksalaiset klassiset vehnäoluet toimivat mukavasti mietojen suklaiden, kuten maito- tai valkosuklaan kanssa.

Tastingin toteuttaminen kotosalla on kaiken kaikkiaan suhteellisen simppeliä; kaupasta tai Alkosta 4-5 olutta, läjä erilaisia suklaita ja muutama hyvä ystävä yhteisen pöydän ympärille. Sitten vaan maistelemaan eri yhdistelmiä!

Tällä kertaa omasta setistä muodostui seuraavanlainen:

Põhjala Leevike & tumma suklaa
Mallaskosken Winter Warmer Dobbelbock & maitosuklaa
Kalamestarin 7 & valkosuklaa
Maredsous Brune & merisuolalla maustettu tumma suklaa

Põhjala Leevike & tumma Suklaa

Põhjala Leevike, tyyliltään Spiced Sour Ale on mainio vaihtoehto talvikautena tummien stoutien ja portereiden suurien ja paahteisten makujen tilalle. Leeviken valmistuksessa on käytetty liuta erilaisia mausteita: karpaloa, hibiscusta, hunajaa, neilikkaa ja kanelia. Oluen mukava mausteisuus, voidaan puhua jopa hieman glögimäisestä fiiliksestä leikkaa hyvin tumman suklaan tuhtia makumaailmaa. Lopputulemana oikein mukava annos joulua 😊.

Mallaskosken Winter Warmer Doppelbock & maitosuklaa

Doppelbockiksi valikoitui Mallaskosken Winter Warmer, hieno ja maukas doppelbock Seinäjoelta. Maussa kaikkea sitä mitä voisi odottaa, eli mukavaa makeutta ja runsautta höystettynä pienellä humaloinnilla. Perinteisen Fazerin Sinisen maitosuklaan kanssa tämä toimii oikein hyvin. Kumpikaan ei jyrää toisiaan alle ja kummankin tuotteen makumaailmat korostuvat.

Kalamestarin 7 Milk Stout & valkosuklaa (huom! tätä olutta löydät ainoastaan kalaravintoloista)

Kalamestarin 7 on milk stoutiksi suhteellisen kuiva ja mausteinen, joten tässä ajatuksena oli tuoda suklaan avulla esille lisää oluessa käytettyä laktoosia. Täytyy myöntää, että tämä kyllä toimi! Milk stoutin laktoosin tuoma pehmeys, makeus ja nautittavuus vain lisääntyi suklaan myötä ja samalla oluessa oleva rukiisuus hieman leikkaantui. Itselleni tämä oli todella mielenkiintoinen ja onnistunut paritus.

Maredsous Brune & merisuolalla maustettu tumma suklaa

Tumma, makeahko belgi-ale, jonka makumaailmassa aistittavissa myös hieman mokkaa, lakritsia ja hieman viikunaa. Ajatus makuparissa oli kunnioittaa tämän upean oluen makumaailmaa ja valita suklaa, joka voisi sitä vieläkin korostaa. Oluessa voltteja mukavasti, joten suklaallekin tarvittiin makua. Suklaaksi valikoitui ylläolevien kriteerien perusteella Lindtin merisuolalla maustettu tumma suklaa. Suklaassa oleva suola räjäytti oluen makumaailman ja homma toimi alusta loppuun!

Mukavia makuhetkiä!

Daniel

Kommentit ovat poissa käytöstä